Wednesday, November 25, 2009

.: intebiu tips :.


23 November 2009

Aku terlibat dengan intebiu utk jawatan dot dot dot. Ada beberapa perkara yang aku nak bgtau. Perkara yang tidak akan di sukai oleh kami. Iaitu penemuduga anda.



Anda berpakaian kemas. Bagi yang perempuan mekap sikit. Just light mekap. Tak perlu mekap setebal yang mungkin sehingga lipstik yang kaler merah tu boleh nampak sebatu jauhnya. (ish ish ish, silau tawww ). Kaler baju tak perlu terlalu ceria cukup sekadar nampak profesional ( bergantung kepada jawatan yang di pohon). Penampilan memang tip top la. OK!.



Dari segi sesi "penjualan diri"( ye, anda sedang menjual diri anda! supaya di terima). Anda dengan konfidennya merapu sebaik yang mungkin. Sentiasa ada eye contact dengan penemuduga (sampai aku pulak naik cuak, u nk ngorat i ke? heheheh ). Aku suka yang konfiden giler merapu. Contohnya,


"apakah yang anda tahu mengenai gagasan satu malaysia" ( ye la.. isu semasa kan?)


"ooo.. gagasan satu malaysia itu adalah konsep berbahasa di kalangan rakyat malaysia. Seluruh warga perlu mengetahui bahasa malaysia, bla bla bla.. "


"oo.. "

*aku mengangguk2 kepala tanda menerima dan memberi peneguhan supaya dia meneruskan ceramah yang sungguh konfiden itu*


Aku takkan senyum, atau terbeliakkan mata. Just bagi peneguhan untuk penyampaian isi yang seterusnya. Jika berjaya merapu dengan konfidennya.. anda akan dapat markah untuk konfiden. heheh.

Tak adil kan?.

Tapi.. siapa nk amik anda bekerja sekiranya anda hanya mampu menjawab,


"aa..err..hehe..next question..urrmm.."


*sambil mata tengok siling*


haishh.. aku tk cukup comel ke kat depan ni? tsskk..tskk..



Ok.. katakanlah.. anda sudah melepasi semua ujian. Dan sedang bersedia untuk pulang. Ye.. untuk pulang pun perlu ada manner. Anda pun jalan ke arah penemuduga dengan sopan dan senyumnya untuk bersalaman.*Kena bagi impression yang sangat baik!*

Dan anda berkata kepada penemuduga anda:

.

.
.

.
.

.

.

.

.

.

.

.
" ha.. nak salam dengan YANG KECIK ni"


Dengan SERTA MERTA anda FAIL!!




p/s: moral of the story, tk payah puji penemuduga tu kecik or comel melainkan bukan dalam sesi temuduga. It's not professional.

4 comments:

Ries Lee said...

jom kawan. anda berpotensi jadi kabel yg bagus. sebagus kabel fiber optic. hehehehe...

alhena said...

ries lee

haha.. tkleh jadi kabel fiber optic laa. dh letak jwtn sbg penemuduga. frust! :P.

Hisham said...

hye salam aidiladha..comey blog...i link u k.

alhena said...

hi hisham

salam aidiladha. tengs :D