Tuesday, November 24, 2009

.: alhena :.


Sebenarnya, aku nak samung entry kelmarin, tp bila fikir semula..aku buat je satu entry lain. Aku memang nak cerita tentang Alhena. Kebetulan dah ditanyakan kelmarin tentang Alhena. Ia cukup membuatkan aku tergelak.

Dulu masa aku kecik sampai aku form 5, mak n abah aku didik kami adik - beradik utk suka membaca. Masa aku sekolah rendah, kami semua selalu di bawa ke library dan mak n abah akan bersoping. So.. yang menemani kami semua tatkala ketiadaan mak n abah kami ialah buku. Nak tak nk kena baca la kan? Nanti boring pulak tercongok kat library tu. Aku ingat lagi la..buku2 cerita yang aku sangat suka baca masa aku kecik. Cerita pengembaraan sang kancil, cerita tamar jalis (woo.. betul aku baca buku ni dari aku kecik!) dan satu cerita yang wataknya aku ingat sampai sekarang ialah buku Bunga Arianur.


ni bunga tulip putih, kengkunun Alhena la


Alhena adalah salah satu watak yang ada dalam cerita Bunga Arianur. Cerita ni ala-ala cerita LOTR, Harry Potter dan yang sewaktu denganya. Cerita pengembaraan Arianur dalam misi menyelamatkan ayahnya dari seekor jin. Dalam pengembaraannya dia ada tikar terbang, seruling ajaib, macam-macam lagi barang sakti yang lain dan Alhena yang sentiasa muncul tiba-tiba di saat dia memerlukan pertolongan. Last sekali, Arianur dapat tewaskan jin dan dapat selamatkan ayah dia.

Tapi.. part yang sedih ialah Arianur tak dapat bersama Alhena. Dia tanya la kat Alhena, siapa dia sebenarnya. Misteri sungguh!.Sat muncul sat ilang. Alhena pun bitau. Ingatkah Arianur pada sekuntum bunga putih yang hampir layu? Arianur yang kesian melihat bunga tu telah menyiramkan sedikit air untuk membenarkan bunga itu kembali segar. Alhena adalah jelmaan ( hantu?) dari bunga itu. Dia merasa terhutang budi dengan Arianur dan bertekad untuk membantu Arianur. Tapi .. mereka tk dapat bersama. Sebab..obvious la kan? Alhena tu bunga. Lastly Alhena pesan kat Arianur


"Jika kau rindukan aku..serulah namaku di angin lalu" (cewaahh..jiwang karatss)


( Ayat yang telah di ubah suai oleh aku sendiri sbb tak ingat exactly ayat dalam buku tu. Harap maklum )


Baik kan Alhena? Aku masa kecik2 dulu suka la berangan aku ni Alhena. Baik hati, comel, suka tolong orang n ada magic kekeke. Watak ini amat terkesan dalam diri aku. So.. inilah Alhena :)



p/s : nampak sangat la aku ni suka berangan.kekeke *wink*

7 comments:

jo said...

kalau la aku yang kena tinggal dekat library lepas tu dah tahu mak bapak nak pergi shopping, kompom buku-buku dalam library tu aku telan!

alhena said...

ko telan buku jo? mesti ko pandai.. kekekek :P

Hisham said...

name u yg real ape ek???

alhena said...

hisham

alhena tk mcm real ke? hehehe :P

Ash said...

wah...ingatkan saye sorg je yg suke citer ni...sye ingat bace buku mase tgkatan 1? maybe...x ingat, dah lame dah...tp sye still ade buku ni...cme dah koyaklah..

Princess Zee said...

Aku pn dulu mase sekolah penah baca buku citer Arianur ni. Skng bila da besar aku teringin nk baca lg tp tk tau kt mana nk cari..sebab jalan ceritanye mmg best. Rasenye die ade naik penyapu terbang la pastu kene teka nama jin.. Nk dapatkn nama jin tu kena jumpa ngn angin utara dgn angin selatan baru dpt nama jin tu.. lebih kurang mcm tu la cerita dpm buku tu, aku pn ingt2 lupe tp mmg best.. tu yg buat aku rindu nk baca lg buku tu tp tk tau kt mana nk cr. Watak Alhena dlm cite tu pn seakan berkesan dlm diri aku gk sampai mase kecik2 penah terfikir nk namakn ank aku dgn nama Alhena bila besar hahahaha :-D

kak limah said...

Sya pun suka buku ni. Buku ni sya bli dengan voucher sbb dpt no.1 masa darjah 6.. That was almost 30yrs ago..