Sunday, July 10, 2011

.: wedding preps:.

Setelah beberapa lama rasa terawang-awang.. akhirnya aku berpijak di bumi nyata dan sedar aku bakal menjadi isteri orang. Dengan masih rasa terkejut bagai di ketuk-ketuk, aku mulakan dengan cari maklumat sebanyak mungkin.


Aku sedar, menguruskan sesebuah majlis perkahwinan bukanlah sesuatu yang mudah. So.. aku cari dan cari. Akhirnya terbaca blo
g B2B. Iaitu group bakal-bakal pengantin dan mantan pengantin yang sudi berkongsi pengalaman tentang persediaan perkahwinan derang. Bagus kan?. Aku tak join group derang, sebab aku dah ada blog ini. Kalau aku tukar blog ni jadi B2B blog, bila dah kawin nanti, aku nak cerita pasal apa pula ye?. Aku lebih suka macam ni, tak terikat dengan mana2 theme. Low profile macam biasa. Bercerita tentang apa sahaja yang aku suka


Hadiah yang pertama aku terima ialah ini!



Aku balik dari outstation. Tetiba tengok kotak ni tersimpuh elok atas karpet dalam bilik. Aku keheranan n terus bukak. Rupanya bunga telur yang sangat comel. Tengs my dear hosmate!.Sangat suka dan terkejut tetiba. Sebab itulah detik pertama yang aku betul2 sedar aku bakal berkahwin dan menjadi milik dia yang tersayang. Tinggal hanya 54 hari saja lagi sebelum kami di ijabkabulkan. Aku dah buat checklist.Aku senaraikan di sini untuk jadi peringatan dan rujukan aku sendiri


1. Tarikh/Waktu / Lokasi/Tema



My side

- 3/9/2011

- Grey + pink
- Akad nikah di Masjid Terapung
- Resepsi di rumah



His side

- 10/9/2011
- Black + Red

- Di rumah, Pasir Mas


2.Legal document

- H.I.V test - Done

- Borang nikah - Done. Hujung minggu ni balik Terengganu n
hantar ke pejabat agama


3. Pakaian + aksesori



Bertunang

- Baju - Dah beli n kakak jahit manik
- Tudung - Pending

- Veil - Pending



Him

- Baju - Done


Akad nikah

- Baju - Dah beli. Tgh jahit manik. Huhuh

- Tudung - Dah beli. Tapi tak jahit lagi

- Veil - Pun dah beli. Tapi tak siap jahit manik

- Kasut - Amik kasut "cinderella"


Him
- Baju - Done

- Kasut - Dah beli kan dear?Hehe



Resepsi

- Baju - Done

- Tudung - Pending
- Veil - Done
- Kasut - Done. Balik kg nak kene try kasut. Maklum sahaja, aku ini bersaiz kecik



4. Caterer - Semuanya done by mom.


5.Pelamin + Decor

- Pelamin - Done

- Hiasan bilik - Buat sendiri je la

- Makan beradap - Kalo tkde buleh dak?Huhu. Ok will discuss dengan butik
- Arch - Err... perlu jugak ke?
- Make up - pending


6. Photographer- Done.
Balik kg bayar lagi separuh


7. Favors

- Deco + Tq tag - Hosmate tersayang buat. Kekeke
- Barang V.I.P - Done. Tinggal nak letakkan dalam kotak sahaja
- Barang untuk non V.I.P - Pending untuk satu jenis item la
gi
- Kids - Gula-gula for kids done by mak hosmate.
Terima kasih makcik
- Paper bag - Kena tambah lagi 200



8. Bunga pahar

- Sanding + bertandang - kawan-kawan dah bagi. Tengs kawan2


9. Hantaran

- Kasut - Done. ( Yang ni la paling banyak kali survey. Sangat confuse dengan kasut tak cantik gile tapi sangat suka dan selesa dengan kasut yang cantik jelita dan sesuai berada di atas par, tp lepas tu jarang pakai.
Huhuhu )
- Handbag + Wallet - Done

- Sejadah - Done

- Perfume + personal care - Done

- Kain sepasang + selendang - Pending. Kirim kat kawan

- Cincin + rantai tangan - Done

- Towel - Done

- Tafsir Al-Quran - Done

- Telekung sembahyang - Kirim kat adik bongsu di Bandung. Tunggu dia balik bulan pose.

- Cake - Pending

- Sirih junjung - Pending


* Barang2 utk D.I.Y dah siap di beli. Deco je tak siap lagi. H
uhuhu


10. Cincin - done



11. Invitation card
- Tunggu di pos oleh vendor.
Wiken ni balik dan ambil untuk pos. Sedang mengumpul alamat kawan-kawan

Tengah buat peta untuk kad kawin
12. Tok kadi - Done by Abah



13. Handbouquet
- Tak payah cerewet. Pi pilih bunga n D.I.Y. Siyesli sangat suka tulip. Tapi mn den nak cari?. Kesimpulan... guna je apa yg ada. Tak payah berangan



14. Majlis perkahwinan

- Khemah - Done by mom

- Meja + Kerusi - Done



15. Pengapit

- Ika- confirmed, Basyir - Pending



16. Dresses for family
- Dah beli kain utk yg perempuan. Ermm..
yang lelaki suh sponsor kat diri masing2 baju melayu bole?.
- Terengganu - Cotton kaler pepel
- Bertandang - Sutera. Kaler macam2. Sponsored by mom


17. Wedding props

- Bunga manggar - Pending

- Signage - Pending

- Guestbook - Tgh pikir, perlu ke?



18. Homestay
- For him - Guna homestay adik

- For us - No need, pergi balik hari


19. Honeymoon - Done


p/s : Ya Allah Ya Tuhanku, bimbinglah kami agar perkahwinan ini menuju ke jalanMu.

2 comments:

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said...

wah panjangnya senarai..

:)

alhena said...

azman : kekeke, namanya pun wedding checklist, tentulah panjang. Tu pun, wedding aku ni biasa sahaja. Kalau yg grand, panjang lagi la listnya :P