Thursday, September 30, 2010

.: a gift :.


Dari minggu lepas, seorang student perempuan call aku berkali-kali hanya untuk tahu aku ada di opis atau tak. Aku sangat serba salah dengan dia kerana sepanjang minggu lepas juga minggu ini aku kurang berada di bilik. Selain berada di dalam mitin yang berjam-jam dan memeningkan kepala otak, aku jugak berkejar ke sana dan ke mari untuk menguruskan hal- hal yang lain. Dan ye, yang paling penting report yang nak memuntahkan aku dan jugak kawan-kawan yang lain.

So.. pagi ni dia call aku lagi,


Student : "Assalamualaikum cik, saya ni humaira. Cik ada kat opis tak?"

Aku : "Waalaikumusslam, haa..awak!Saya ada ni. Datanglah"

Student: "Cik tak pegi mana-mana ye?Saya datang sekarang ni cik ada la ye? Free kan? Saya nak jumpa kejapp je".

Aku: "Ye, saya free ni.. datang je la"



Tak sampai 5 minit aku lihat Humaira sudah terpacul depan pintu bilik. Hurm.. aku agak masa dia call dia dah memang ada area opis aku.


Student : "Cik, pertama sekali saya nak bagi cik samting", katanya sambil menghulurkan satu bungkusan buat aku.


Dan inilah yang di berikan pada aku..


Satu buku panduan doa

Dan satu penanda buku yang tertulis 'nasihat itu umpama ubat untuk pesakit yang sedang sakit'



Aku sebenarnya terkedu melihat hadiah yang di berikan. Sambil senyum student aku cakap, "cik masa cuti saya teringat sangat kat cik. Teringat kat semua nasihat yang cik cakap kat saya"



Owh! aku tak menjangkakan itu. Aku sekadar bagi nasihat yang biasa yang macam aku berikan pada student-student aku yang lain. Well... aku sangat suka dengan hadiah yang di berikan pada aku dan aku sangat-sangat hargainya.



Aku jenis yang agak suka menyimpan apa saja yang di berikan. Jadi boleh di bayangkan aku mempunyai pelbagai koleksi barang-barang. Termasuk barang yang aku beli untuk diri aku sendiri sekiranya aku berjalan - jalan n berpoye-poye di luar dari negara malaysia ini. Salah satu hadiah yang sangat aku sayang dan aku belikan untuk diri aku sendiri ialah buku ini..




Buku ni tak mahal pun cuma 15AUD, lebih kurang dalam RM45. Aku beli masa ke Melbourne. Tak habis lagi baca nih!kekeke. Ada 3 story dalam satu buku. Satu kisah benar yang sangat sedih. Huhuhu.

Satu lagi hadiah yang paling bermakna dan paling aku sayang dalam hidup aku ialah jam ini..

Sori, sangat kelabu. Kerana telah mensnap pic ini dengan menggunakan henponku yang comel itu.



Jam ni abah yang hadiahkan pada aku sebab aku berjaya masuk universiti. Usianya sudah 10 tahun. Aku takde jam lain selain jam ni. Aku sangat hargainya sebab abah yang beli. Aku takkan beli jam lain. Aku nak abah tahu, tapi keadaan abah sekarang takkan mengizinkan abah mengetahui apa-apa lagi. Setiap saat yang aku lalui, aku tak pernah lupakan abah. Dan doaku cuma satu, semoga abah sembuh semula. Sungguh aku rindu senyumanmu abah...



p/s: Jika kamu tidak memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini





3 comments:

Is said...

Jika kamu tidak memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini

erm, masalahnya ape yg dimiliki sekarang pun tak disukai.

jo said...

tapi aku suka quote yg bawah nu...

alhena said...

Is: sebab tu la kena belajar menyukai. what goes around comes around. kita tak belajar menyukai, kita tak di sukai :)

jo:
aku pun ske gak. kekeke :P